Pristupna kontrola

Pristupna kontrola predstavlja sistem organizacije lakšeg i bržeg pristupa odlazećih putnika zoni bezbednosne kontrole, kao i pasoškoj i carinskoj kontroli. Na pultu pristupne kontrole putnik treba da pokaže kupon za ukrcavanje u avion (eng. boarding pass) i validan lični dokument. Aerodromsko osoblje vrši kontrolu ručnog prtljaga, dimenzije i količinu, nakon čega upućuje putnika na bezbednosnu kontrolu.

Prednost u redu na pristupnoj kontroli imaju roditelji sa bebama do 2 godine i putnici
u pratnji aerodromskog osoblja koji pripadaju kategoriji putnika sa posebnim potrebama.

Bezbednosna kontrola

Bezbednosna kontrola se nalazi na ulazu u putničku čekaonicu (eng. gate).
Putnici prolaze kroz metal-detektorska vrata, dok se ručni prtljag i stvari pregledaju na rengen uređaju. Prilikom prolaska kroz bezbednosnu kontrolu putnici treba da izvade sve metalne stvari, kao i stvari poput mobilnog telefona, laptopa i odlože ih u plastičnu posudu. Takođe, skida se jakna ili kaput i u zavisnosti od slučaja i cipele.

Ukoliko imate ugrađen metalni implantat, prilikom ručne kontra-diverzione bezbednosne kontrole, obavezno je pokazati medicinsku dokumentaciju. U slučaju da se metalni predmet koristi kao protetičko sredstvo, pregled putnika vrši se u posebnoj, za to predviđenoj kabini.

Ukoliko imate pejsmejker ili drugi razlog zbog koga prolazak kroz metalna-detektorska vrata može izazvati zdravstvene tegobe, molim Vas da to saopštite službeniku pre bezbednosnog pregleda.

U ručnom prtljagu, tečnosti, gelovi i aerosoli mogu se prenositi ukoliko su upakovani u providne kese u pojedinačnom pakovanju od 100ml, ukupne količine 1000ml po putniku. Providne kese za pakovanje možete da tražite od aerodromskog osoblja.

Molimo Vas da se pridržavate ograničenja prilikom prenosa predmeta i prtljaga čije nošenje u prtljagu nije dozvoljeno. Više o dozvoljenim predmetima možete pogledati na kartici “Prtljag” ili da se informišete na aerodromu kod aerodromskog osoblja.

Tokom prolaska kroz besbednosnu kontrolu neophodno je striktno slediti uputstva službenika.

Pasoška kontrola

Pasoška kontrola se nalazi na izlazu i ulazu u zemlju.

U odlasku, pasoška kontrola se nalazi odmah nakon bezbednosne kontrole na ulazu u putničku čekaonicu (eng. gate).

U dolasku, pasoška kontrola se nalazi odmah po ulasku u terminalnu zgradu.

Dokumentacija koja je potrebna za let zavisi od zemlje u koju letite. Više informacija u vezi sa dokumentima prilikom putovanja u inostranstvo i viznim režimom možete potržiti u izabranoj avio-kompaniji, Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu države u koju putujete.

Prilikom planiranja putovanja obavezno proverite datum važenja ličnog dokumenta i raspitajte se o potrebnim novčanim sredstvima za putovanje.

Ukoliko prilikom putovanja presedate, raspitajte se da li su Vam potrebne tranzitne vize. Takođe, raspitajte se o potrebnoj dokumentaciji ukoliko u inostranstvo putujete sa maloletnom osobom.

Za putovanje u Srbiju, na internet prezentaciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije možete pronaći informacije o opštim uslovima i viznom režimu. Detaljne informacije možete dobiti u ambasadi, konzulatu ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u nerezidencijalnoj osnovi u inostranstvu.

Carina

Carinska kontrola se nalazi pre pasoške kontrole u odlasku iz zemlje, i nakon pasoške kontrole u dolasku u zemlju.

Ukoliko u dolasku u zemlju posedujete robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina ili robu čiji uvoz nije dozvoljen koristite označen “crveni prolaz” nakon pasoške kontrole. U suprotnom koristite “zeleni prolaz”.

Posebne dozvole su potrebne za uvoz ili izvoz kućnih ljubimaca, sirovima životinjskog porekla, umetnička dela, antikviteta i amaterske radio-stanice.

Zabrana uvoza ili izvoza odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove i štetne materije kao i “piratsku” robu.

Detaljnije informacije u vezi sa carinskim propisima, kao i pravima i obavezama putnika možete pronaći na Internet stranici Uprave carine Republike Srbije. Dok informaciije o ograničenjima prilikom ulaska u zemlju u koju putujete možete potražiti u Upravi carina države u koju putujete.