Деца без пратње (енг. Unaccompanied Minor или скраћено UM) су деца у старости од 5 до 14 година, која путују сама без пратње одрасле особе.

Непраћено дете мора да има сву потребну документацију за лет (авио-карту, пасош, визу уколико је потребна, попуњен образац, тзв. Упутство за превоз деце без пратње с подацима о детету и о особи која је допратила дете на лет, као и о особи која ће дете дочекати). Сва документа стављају се у црвену, пластичну торбицу означену словима UM, а дете ју носи око врата током лета и боравка на аеродрому. Родитељ или друга особа која допрати дете на аеродроме, потребно је да контактира аеродромско особље ма шалтерима за регистрацију путника како би попунио тзв. Упутство за превоз деце без пратње, уколико то већ нису урадили приликом куповине авио-карте.

Након обављене регистрације на лет родитељ предаје дете стјуардеси аеродрома, која га прати до авиона. Особа која је допратила дете мора остати на аеродрому све до полетања авиона. Дете улази у авион пре осталих путника, и преузима га главна стјуардеса авиона (персер), која га смешта на његово седиште. Особље авиона задужено је да дете удобно и сигурно смести у авион, најчешће поред неке одрасле особе.

После лета дете напушта авион и кабинско особље авиона га предаје аеродромској стјуардеси аеродрома дестинације, која је дужна да отпрати и преда особи чији су подаци наведени у Упутству за превоз деце без пратње. Особа која прихвата дете мора се идентификовати и потписати на Упутству за превоз деце без пратње.

Поједине нискотарифне авио-компаније не пружају услугу превоза деце без пратње, зато Вас молимо да се о овој могућности распитате код изабране авио-компаније или на аеродрому са кога путујете.