Приступна контрола

Приступна контрола представља систем организације лакшег и бржег приступа одлазећих путника зони безбедносне контроле, као и пасошкој и царинској контроли. На пулту приступне контроле путник треба да покаже купон за укрцавање у авион (енг. boarding pass) и валидан лични документ. Аеродромско особље врши контролу ручног пртљага, димензије и количину, након чега упућује путника на безбедносну контролу.

Предност у реду на приступној контроли имају родитељи са бебама до 2 године и путници
у пратњи аеродромског особља који припадају категорији путника са посебним потребама.

Безбедносна контрола

Безбедносна контрола се налази на улазу у путничку чекаоницу (енг. гате).
Путници пролазе кроз метал-детекторска врата, док се ручни пртљаг и ствари прегледају на ренген уређају. Приликом проласка кроз безбедносну контролу путници треба да изваде све металне ствари, као и ствари попут мобилног телефона, лаптопа и одложе их у пластичну посуду. Такође, скида се јакна или капут и у зависности од случаја и ципеле.

Уколико имате уграђен метални имплантат, приликом ручне контра-диверзионе безбедносне контроле, обавезно је показати медицинску документацију. У случају да се метални предмет користи као протетичко средство, преглед путника врши се у посебној, за то предвиђеној кабини.

Уколико имате пејсмејкер или други разлог због кога пролазак кроз метална-детекторска врата може изазвати здравствене тегобе, молим Вас да то саопштите службенику пре безбедносног прегледа.

У ручном пртљагу, течности, гелови и аеросоли могу се преносити уколико су упаковани у провидне кесе у појединачном паковању од 100мл, укупне количине 1000мл по путнику. Провидне кесе за паковање можете да тражите од аеродромског особља.

Молимо Вас да се придржавате ограничења приликом преноса предмета и пртљага чије ношење у пртљагу није дозвољено. Више о дозвољеним предметима можете погледати на картици “Пртљаг” или да се информишете на аеродрому код аеродромског особља.

Током проласка кроз бесбедносну контролу неопходно је стриктно следити упутства службеника.

Пасошка контрола

Пасошка контрола се налази на излазу и улазу у земљу.

У одласку, пасошка контрола се налази одмах након безбедносне контроле на улазу у путничку чекаоницу (енг. gate).

У доласку, пасошка контрола се налази одмах по уласку у терминалну зграду.

Документација која је потребна за лет зависи од земље у коју летите. Више информација у вези са документима приликом путовања у иностранство и визним режимом можете потржити у изабраној авио-компанији, Министарству спољних послова Републике Србије или дипломатско-конзуларном представништву државе у коју путујете.

Приликом планирања путовања обавезно проверите датум важења личног документа и распитајте се о потребним новчаним средствима за путовање.

Уколико приликом путовања преседате, распитајте се да ли су Вам потребне транзитне визе. Такође, распитајте се о потребној документацији уколико у иностранство путујете са малолетном особом.

За путовање у Србију, на интернет презентацији Министарства спољних послова Републике Србије можете пронаћи информације о општим условима и визном режиму. Детаљне информације можете добити у амбасади, конзулату или дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у нерезиденцијалној основи у иностранству.

Царина

Царинска контрола се налази пре пасошке контроле у одласку из земље, и након пасошке контроле у доласку у земљу.

Уколико у доласку у земљу поседујете робу која подлеже плаћању увозних дажбина или робу чији увоз није дозвољен користите означен “црвени пролаз” након пасошке контроле. У супротном користите “зелени пролаз”.

Посебне дозволе су потребне за увоз или извоз кућних љубимаца, сировима животињског порекла, уметничка дела, антиквитета и аматерске радио-станице.

Забрана увоза или извоза односи се на оружје и муницију, недозвољене супстанце, отрове и штетне материје као и “пиратску” робу.

Детаљније информације у вези са царинским прописима, као и правима и обавезама путника можете пронаћи на Интернет страници Управе царине Републике Србије. Док информациије о ограничењима приликом уласка у земљу у коју путујете можете потражити у Управи царина државе у коју путујете.